Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Turistika

Po žltej značke Chotárom Vlachova

tur01_newIste ste si všimli, že po ulici Mlynskej a Letnej v našej obci sú na stĺpoch a iných dobre viditeľných miestach bielo-žlto-biele turistické značky, ktoré vyznačil regionálny značkár Klubu Slovenských turistov Pavol Molnár z Rožňavy. Cez našu obec je touto značkou spojená trasa označená v turistických mapách zelenou značkou, ktorá prechádza západne od Vlachova (začína v Rožňave prechádza vrchom Tureckej- Repiská -Ždiar -obcou Kobeliarovo, obcou Brdárka na vrch Stolica nad Rejdovou a pokračuje ďalej), s červenou značkou celoslovenskou magistrálou E8, ktorá prechádza severne od Vlachova cez Stromíš – Rakovec – Dobšinský kopec atď.

Žltá značka, ktorá prechádza cez Vlachovo(400 m.n.m), začína v Brdárke(555 m.n.m), prechádza okolo Radzima (997,5 m.n.m)ponad Cípovú do Vlachova cez Mlynskú ulicu, križuje hlavnú cestu, prechádza Letnou ulicou a na konci dediny smeruje na Suchý vrch (972,4 m.n.m),okolo chaty pod Stromíšom (1023,3 m.n.m),kde križuje spomínanú celoslovenskú červeno označenú turistickú magistrálu E 8, pokračuje na Babinú (1277,5 m.n.m) a končí v osade Rakovec (740 m.n.m) v Hnileckej doline.

Touto žltou ( Vlachovskou ) značkou bola naša obec napojená do celoslovenských turistických trás, ktoré vedú najzaujímavejšími a najkrajšími oblasťami Slovenska. Vlachovo je teraz oficiálne jednou z nich. Privedie k nám turistov, zviditeľní Vlachovo, mimo iného môže podporiť rozvoj vidieckej turistiky v našej obci. V okolí máme krásnu prírodu, čistú rieku neznečistenú chemickými odpadmi, rybníky, jedno z najväčších liahnísk vzácnej žaby skokana hnedého, kúpalisko s ubytovňou, a amfiteátrom, penzióny, reštauráciu, futbalové ihrisko, kaštieľ s obecným múzeom, technickú pamiatku Ľadovňu, technickú pamiatku hutu Karol na Maši ,vzhľadnú dedinu , zachované ľudové tradície, ktoré udržuje a rozvíja folklórny súbor Stromíš , hudobné skupiny, remeselníkov na výrobky z dreva, kovu, tkáčky pokrovcov, výšivkárky, čipkárky, cukrárky, pekárky, krajčírky, speváčky, hercov ochotníkov, masérov a ďalších šikovných ľudí. Je to potenciál, ktorý keď využijeme, bude na prospech obce , ako i jej občanov.

Turisti a milovníci prírody vyskúšajte žlto značenú turistickú trasu z Vlachova na Stromíš –Babinú – do osady Rakovec alebo do dediny Brdárka ponad Cípovú okolo Radzima.

Horám zdar.

Výstup na Stromíš

Výstup na Stromíš sa organizuje ako memoriál Štefana Klementa a Jána Elexu, mladých športovcov, občanov obce Vlachovo, ktorí padli v bojoch 2. svetovej vojny. Týmto podujatím si uctíme pamiatku všetkých, ktorí položili životy za našu slobodu. Autorom myšlienky organizovať takéto podujatie bol predseda TJ vo Vlachove pán Jaroslav Ondrejčík, ktorý za spolupráce ostatných členov výboru: Jána Galla, Dušana Elexu, Pavla Hajdúka, Vladimíra a Jána Gecelovského, Jaroslava Mihóka, Ondreja Vargu, ale aj pomocného personálu Ondreja Hajdúka, Zuzany Klementovej, Jarmily Gálovej, Ľudmily Hajdúkovej, Jany Teplickej a ďalších zorganizovali 1. ročník zimného turistického výstupu v roku 1978.

Odštartovaný bol spred budovy MNV Jaroslavom Ondrejčíkom, Karolom Samselim a Ondrejom Kováčom predsedom SZPB. Dlhé roky bola hlavným organizátorom TJ v spolupráci s obcou a ostatnými zložkami tak PO, Zväzarmu, SZPB. Po roku 1989 prevzal organizáciu podujatia OcÚ, ktorý spolupracuje s kolektívom usporiadateľov: Jánom Gallom, Máriou Gallovou, Zuzanou Klementovou, Milošom Gálom st., Vladimírom Marcišom, Renatou Leškovou, ale aj s mladšou nastupujúcou generáciou: Milošom a Ľubošom Gálom, Milošom Ďuránom, Marekom Pakesom, Rasťom Marcišom, Štefanom Šivecom a ďalšími, ktorí toto podujatie starostlivo pripravujú.

stromischata

Náladu účastníkom výstupu pri chate na Stromíši, ale aj pri guláši v KD každoročne spríjemňujú vlachovskí muzikanti. Vďaka nim a už skôr menovaným sa výstup na Stromíš stal už tradičným podujatím našej obce. Každoročne sa ho zúčastňuje mnoho turistov nielen z Vlachova, ale ja z blízskeho okolia, čo svedčí o tom, že o výstup na Stromíš je stále veľký záujem. Veríme, že táto športová udalosť bude pretrvávať ešte dlhé roky, veď nám všetkým prináša množstvo príjemných zážitkov, radosť z pobytu v zimnej prírode, rozptýlenie i pobavenie, prispieva k upevneniu nášho zdravia a dodáva fyzickú a duševnú pohodu do ďalších dní.Prekrásna scenéria Stromíša milovníkov prírody stále očarúva.

Niečo o značkovaných turistických chodníkoch

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou dĺžkou označených turistických trás. Spolu dosahujú viac ako 11.000 kilometrov, v prírode je umiestnených vyše 7000 smeroviek a 2000 smerovníkov. Najdlhšia trasa – Cesta hrdinov SNP – vedie cez celé Slovensko. Červená značka začína na Dukle, prechádza cez mnoho významných pohorí a končí na Devíne. Meria 767 kilometrov.

Značenie turistických trás má na území Slovenska vyše storočnú tradíciu. Prvé chodníky boli vyznačené v Štiavnických vrchoch v roku 1874.

Typy značiek :

  • Pásová – štvorec obsahujúci tri vodorovné pásy, dva sú biele a stredný je vymaľovaný vodiacou farbou. Takáto značka nás vedie k vyznačenému cieľu.
  • Šípka – ľavá alebo pravá šípka v bielom poli. Označuje náhlu zmenu smeru trasy.
  • Miestna – štvorec rozdelený uhlopriečne na dva trojuholníky. Jedna časť je biela a jedna vyplnená vodiacou farbou. Značka nás zavedie k miestnemu cieľu.
  • Náučná trasa – štvorec rozdelený uhlopriečne na tri časti. Stredná časť je vyplnená vodiacou farbou. Značka označuje náučný chodník s náučnými tabuľami.
  • Okružná – štvorec s farebným kruhom uprostred. Označuje trasu tvoriacu okruh.
  • Významová – označuje odbočku od hlavnej trasy k turisticky zaujímavým objektom (miesto s rozhľadom, skaly, zrúcanina hradu, prameň, jaskyňa, koncová značka).

Pre značenie sa používajú štyri farby :

  • Červená – označuje významné diaľkové trasy, magistrály, najvýznamnejšie hrebeňovky.
  • Modrá – označuje významnejšie diaľkové trasy.
  • Zelená – označuje prístupové cesty k zaujímavým turistickým cieľom a nástupy na hlavné trasy.
  • Žltá – spája miestne ciele, označuje krátke spojky medzi trasami iných farieb.

znacky

Značky sa umiestňujú prevažne na stromoch, ale môžeme ich nájsť aj na kovových tyčiach na lúke či v poli, na smerovníkoch, občas na kameňoch, skalách a budovách.

Turistické značenie vykonávajú vyškolení značkári Klubu slovenských turistov.