Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Štúrovci vo Vlachove

Dátum: 03.12.2012
Počet videní: 46
Obyvatelia obce Vlachovo každý rok v predposlednú novembrovú nedeľu, oslavujú udalosť, ktorou bolo posvätenie evanjelického kostola

Štúrovci vo Vlachove

Obyvatelia obce Vlachovo každý rok v predposlednú novembrovú nedeľu, oslavujú udalosť, ktorou bolo posvätenie evanjelického kostola. Túto udalosť patrične oslavovali celé generácie rodín. Na oslavu tejto udalosti sa domov medzi svojich vracali študenti, vojaci a všetci tí, ktorí mohli a boli z akéhokoľvek dôvodu mimo Obce a v zahraničí. Tradične sa tento deň označoval ako „Hostina“. Nebolo v minulosti „Hostiny vo Vlachove“ aby sa nehralo divadelné predstavenie v podaní divadelných ochotníkov a neuskutočnila sa hasičská zábava. Aj keď v posledných rokoch akosi mladšia generácia obyvateľov túto tradíciu pravidelne neuskutočňuje, predsa sa už v novembri 2011 opäť prebudila matičná aktivita a uskutočnil sa program „Bavíme sa sami“. A nebolo tomu inak ani na „Vlachovskej hostine“ dňa 25.11.2012, kedy Obec Vlachovo a MO MS v spolupráci s Domom MS v Rožňave na hostinu pozval Štúrovcov. Áno, je to tak! „Štúrovci na Devíne“ Túto historickú udalosť sme si vypočuli v podaní divadeľníkov-matičiarov z Domu MS v Liptovskom Mikuláši, ktorých sme si na hostinu pozvali. A bolo aj veselo. Do tanca a na počúvanie nám hrala novo sa formujúca cimbalová muzika „Vlachoväne“, pod vedením Ing. Mariana Galla.

Myslím si, že dňa 25.11.2012 bolo na „Vlachovskej hostine“ všetko, čo k tomu patrí. Po duchovnom slove v miestnom evanjelickom kostole a piesni v podaní cirkevného spevokolu AGAPÉ dopoludnia, prebehlo aj odpoludnie v dôstojnej atmosfére, čo len zvýrazňuje význam tohto historického dňa pre obyvateľov Vlachova. Pre mňa osobe ako jedného z organizátorov programu toho dňa, zostali v pamäti dva otázniky. Jeden z kostola, keď pani farárka Gdovinová vo svojom príhovore zdôrazňovala „ aby náš kostol bez ľudí nezostal len národnou kultúrnou pamiatkou a ten druhý otáznik je skoro podobný, či má zmysel niečo organizovať pre pár jedincov. Domnievam sa však, že otázniky sú len znamienka, ktoré sa dajú odstrániť. No a o duchovné hodnoty jednotlivca stojí za to bojovať a rozvíjať ich. To urobili aj divadelníci s Liptovského Mikuláša, keď myšlienky Štúra a jeho priateľov v divadelnom podaní prenášali na divákov bez nároku na honorár. Za to im patrí naše poďakovanie. Poďakovanie patrí aj riaditeľke DMS v Rožňave Ing. Halkovej za sprostredkovanie tohto predstavenia a všetkým účastníkom tohto podujatia.

JUDr. Ján Klobušník – predseda MO MS vo Vlachove


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.