Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vianočný večer pri „GUBAJKE“

Dátum: 02.01.2013
Počet videní: 72
Už tradične sa na prvý sviatok Vianočný odohráva na obecnom priestranstve vo Vlachove „GUBAJKA“. Táto tradičný hra o privítaní Ježiša Krista po jeho narodení pastiermi, je neodmysliteľnou tradíciou generácií obyvateľov vo Vlachove

Vianočný večer pri „GUBAJKE“

Už tradične sa na prvý sviatok Vianočný odohráva na obecnom priestranstve vo Vlachove( pri strose, alebo pod skalkou) „GUBAJKA“. Táto tradičný hra o privítaní Ježiša Krista po jeho narodení pastiermi, je neodmysliteľnou tradíciou generácií obyvateľov vo Vlachove. Veľkú zásluhu na udržiavaní tohto podujatia majú nesporne generácie členov najprv „Národopisnej skupiny „ pri MO MS, ktorá vznikla v decembri 1967 a postupne prerástla do FS Stromíš, ktorý založil vtedy aktívny učiteľ Juraj Kováč. Túto udalosť po privítaní účastníkov „GUBAJKY“ starostom obce Ing. Petrom Pakesom pripomenul vo svojom príhovore predseda MO MS JUDr. Ján Klobušník. Z jeho príhovoru citujem: práve dnes na Vianoce, keď slová ako láska, spolupatričnosť, úprimnosť, poďakovanie, znejú v duchu Vianoc úprimnejšie, mám za úlohu sprostredkovane od predsedu MS Ing. Mariána Tkáča, poďakovať sa pri tejto príležitosti všetkým žijúcim i nežijúcim členom FS Stromíš za ich 45 ročný tvorivý prínos do slovenskej kultúry pri zachovávaní zvykoslovia, spevov, tancov, detských hier a v neposlednom rade aj dnešnej „GUBAJKY“, ktorú predvedie už mladšia generácia členov FS Stromíš. Ústredie MS v Martine na čele s jej predsedom Ing. Mariánom Tkáčom na návrh MO MS vo Vlachove a odporúčaním DMS v Rožňave, udeľuje FS Stromíš vo Vlachove za jeho 45 ročnú činnosti „Striebornú cenu MS“ –koniec citátu. Na prevzatie ocenenia bol pozvaný zakladateľ FS Stromíš Mgr. Juraj Kováč a ocenenie mu odovzdala riaditeľka DMS v Rožňave Ing. Zlatica Halková.

Zas to bol jeden krásny vianočný večer. Prekvapením nebolo len odovzdanie ocenenia FS Stromíš ale aj vianočné koledy, ktoré zahrala „Starovlachovská muzika“ v priestoroch šmitne. Hrialo nie len teplé víno podávajúce pracovníčkami Obecného úradu ale aj pohľad na malé jasle, kde symbolicky spalo malé dieťa, pripomínajúc narodenie spasiteľa Ježiša Krista. A hrialo nás všetkých to, že v ten večer sme boli všetci rodina. A to je jeden so symbolov Vianoc.

Z pera JK


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.