Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na zamyslenie ...

Dátum: 19.11.2014
Počet videní: 70
Mesiac október je pre nás starších akýmsi slávnostnejším hlavne preto, že 1. október ( následne celý mesiac) je vo svete označovaný ako“Medzinárodný deň seniorov“

Na zamyslenie.

Mesiac október je pre nás starších akýmsi slávnostnejším hlavne preto, že 1. október ( následne celý mesiac) je vo svete označovaný ako“Medzinárodný deň seniorov“. Ja sa domnievam, že na prejav úcty mladších k starším nestačí len jeden mesiac . Hovorí sa aj tak, že kto sa naučí už v mladom veku vážiť si šediny, nemusí sa báť, že bude v starobe nepovšimnutý. Možno je to pravda, ale skôr to platí v určitom zúženom priestore ako je rodina, malá obec s počtom obyvateľov, kde každý každého pozná a denne žije vedľa seba. Horšie je to už vo vlaku, autobuse, na verejnosti, kde sa generačná komunikácia stráca a mnohokrát vulgarizuje. Nevieme si akosi nájsť čas na seba, vľúdne slovo, úsmev pre starších. Staroba neznamená koniec životnej aktivity, môže byť a je prospešná aj pre široké okolie. Dôchodcovia aj v našej obci neraz presvedčili verejnosť, že vedia čo je to spolupatričnosť svojím aktívnym prístupom pre zviditeľnenie obce, pri riešení problémov v obci a aktívne prispievajú k jej rozvoju. Ako vďaku preto úprimne prijali pozvanie starostu obce Ing. Petra Pakesa a členov výboru ZO JDS na spoločenské posedenie, ktoré sa uskutočnilo dňa 26.10.2014 o 14.00 hod. v Spoločenskom klube obce. Áno, mesiac október je mesiac úcty k starším a úcta bola prejavená aj na spoločnom stretnutí našich seniorov aj s mladšou generáciou. V kultúrnom programe vystúpil ev. spevácky zbor AGAPÉ z našej farnosti, milé vystúpenie mali Lucka a Tomáško Gdovinovci. Svojím spevom a hrou na gitare nás rozveselili Nikoleta Hroncová a Mirka Tomková. Na ústnej harmonike ich do prevádzal vedúci hudobného krúžku pri našej ZO JDS Ján Gallo. Nechýbalo ani prekvapenie starostu, ktorý za obec venoval naším prítomným seniorom hrnčeky s tematikou obce Vlachovo. O dobrú náladu sa potom starala „Starovlachovska muzika“, ktorá dokázala roztancovať aj seniorky používajúce podperné paličky. Že to „Starovlachovská muzika „ vie, môžu potvrdiť aj seniori v Plešivci a Rakovnici, kde na podobnom podujatí účinkovali.

Ako jeden z organizátorov vyššie spomenutého podujatia môžem pokojne konštatovať, že dôstojne sme zavŕšili „Mesiac úcty k starším“ v našej obci. Prispeli k tomu všetci účinkujúci v programe, prítomní na podujatí, výborný guláš od nášho seniora Milana Slivenského, slávnostné príhovory Mgr. Ladislava Fabiána ( podpredseda OR JDS v Rožňave) a starostu obce Ing. Petra Pakesa. Patrí sa mi úprimne poďakovať vedeniu obce, Ing. Pakesovi Petrovi a výboru ZO JDS za sponzorovanie podujatia. Milanovi Slivenskému za jeho kuchárske umenie a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom na podujatí organizačne podieľali. Osobne by som si prial, aby takýchto mesiacov s prejavom úcty bolo viac v roku, aby dôchodcovia v našej spoločnosti neboli ako piate koleso.

Predseda ZO JDS
JUDr. Ján Klobušník

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.