Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vydarená fašiangová akcia

Dátum: 19.05.2016
Počet videní: 81
Fašiangy – najveselejšie zvyky počas roka majú pôvod v predkresťanskom období a patria k zvykom spojením s prechodom zimy a jari. ...

Vydarená fašiangová akcia

Fašiangy – najveselejšie zvyky počas roka majú pôvod v predkresťanskom období a patria k zvykom spojením s prechodom zimy a jari. V minulosti ba aj dnes sú obdobím hodovania, veselosti a čo sa mne osobne na tom páči, že to bola zábava pod maskami, kde sa stierali spoločenské bariéry medzi obyvateľmi. Či bohatý alebo chudobný, vždy išlo o zábavu. Aj u nás vo Vlachove v minulosti sa konali tzv., maškarné bály. Myslím si, že takéto maškarné bály môžeme u nás považovať sa akýsi druh fašiangovej zábavy, hoci inde to vyjadrujú inak, t.j. pochovávaním basy maskovanou družinou so spevom po dedine a pod. Niekto má symbol koňa, túra, kozy, býčieho človeka, kde sa vystrájajú všelijaké kúsky. Vo Vlachove sme takého spôsoby vystrájania nezaznamenali a pamätníci akosi vymreli a mladšia generácia o to nevie nič dokladovať. To však neodradilo nás seniorov od toho, aby sme si Fašiangy nepripomenuli aj u nás vo Vlachove. Preto sa výbor ZO JDS podujal v spolupráci s OÚ na deň 12. februára 2016 takého podujatie zorganizovať. Podujatie sa pre seniorov uskutočnilo v priestoroch Spoločenského klubu obce pod názvom „Ochutnávka fašiangových zabíjačkových výrobkov“. A veru bolo čo ochutnávať. Podávala sa zabíjačková polievka, klobáska, jaternica, papriková slaninka, pivo a bolo aj „hriatvô“. Konzumácia výrobkov bola spojená s premietaním filmu o Vlachove, hudobným filmom, kultúrnym programom FS Stromíš na čele so starostom, spoločným tancom pri Altánku, tombolou, hudobnou reprodukciou HS „Starovlachovská“ a dobrou náladou. Nuž čo? Aj vo Vlachove nás Fašiangová nálada oslovila. Škoda len, že najviac nás seniorov hoci sme pozvali aj ostatných. Iskierka však z podarenej akcie ostala aj pre nasledujúce roky. Tak sa na to budeme tešiť.

Organizátori tohto podujatia ďakujú všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k úspešnému priebehu tejto našej akcie ale najmä skupine ochotníkov, ktorí na čele s Milanom Slovenským požívatiny pripravovali.

JUDr. Ján Klobušník

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.