Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pitný režim v horúčavách

Dátum: 21.07.2011
Počet videní: 57
Voda je pre človeka bezpodmienečne nevyhnutná, preto je veľmi dôležité v letných mesiacoch predísť nebezpečnej dehydratácii vhodným pitným režimom.

Pitný režim v horúčavách

Voda je pre človeka bezpodmienečne nevyhnutná, preto je veľmi dôležité v letných mesiacoch predísť nebezpečnej dehydratácii vhodným pitným režimom.

Príznaky dehydratácie:

  • Únava, malátnosť, spavosť
  • Porucha pozornosti, koordinácie chôdze a pohybov
  • Suchosť a nepružnosť pokožky, suchosť slizníc
  • Zrýchlenie pulzu
  • Zníženie krvného tlaku

Pite pravidelne počas dňa a nečakajte na pocit smädu. Ten je výstrahou, že telu chýbajú tekutiny. Piť treba aj v čase, keď smäd necítite. Ráno treba začať deň pohárom vody, ideálne je deň pohárom vody aj skončiť.

Čo máme piť?

Do dodržiavania pitného režimu nepatrí káva, čierny čaj, alkohol a miešané nápoje s obsahom alkoholu. Takisto ani mlieko a mliečne nápoje. Tie sa považujú skôr za jedlo. Nevhodné sú sladené a ľadové nápoje. Za najvhodnejšiu tekutinu možno označiť čistú pitnú vodu a nesladené ovocné a bylinkové čaje. Ak vám čistá pitná voda nechutí, zmeňte jej chuť kolieskom citróna, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy alebo čerstvými mätovými lístkami. Dospelý človek by mal vypiť za deň dva až tri litre tekutín. Pri športovaní, ale aj pri pobyte v rozhorúčenej miestnosti alebo na priamom slnku, pite viac. Vhodným zdrojom tekutín je takisto ovocie a zelenina. Napríklad paradajky, uhorky, melóny, jahody, citrusové ovocie. Tekutiny vám dodajú aj studené polievky.

Nezabudnime piť a pokúsme sa zahrnúť vodu do každodenného zoznamu povinností v rámci dňa! Veď dodržiavať pitný režim je len otázkou zvyku. Stačí, ak si deň rozdelíme na časti, aby sme ráno, doobeda, na obed, poobede, večer a pred spaním vypili aspoň po 2 dcl - 3 dcl čistej pitnej vody, čaju alebo vitamínového džúsu. Pime na zdravie!

Margita Illyésová, AHS
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.