Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na deň víťazstva – 8. mája 2018 – pekne spolu

Dátum: 17.05.2018
Počet videní: 64
Aj na Hornom Gemeri seniori vedia čo sa patrí v taký oslavný deň ako je 8. máj 2018, kedy celý pokrokový svet oslavoval 73. výročie víťazstva nad fašizmom, t.j. ukončenie II. svetovej vojny 8. mája 1945.

Na deň víťazstva – 8. mája 2018 – pekne spolu

Aj na Hornom Gemeri seniori vedia čo sa patrí v taký oslavný deň ako je 8. máj 2018, kedy celý pokrokový svet oslavoval 73. výročie víťazstva nad fašizmom, t.j. ukončenie II. svetovej vojny 8. mája 1945. Druhá svetová vojna bola najväčším a najrozsiahlejším vojnovým konfliktom v dejinách ľudstva, ktorý stal život 45 až 60 mil. ľudí. Boje prebiehali v Európe, Ázii, Afrike a zúčastňovali sa na nich ženy aj muži z oboch ďalších obývaných kontinentoch Ameriky a Austrálie. Vojna trvala 6 rokov a stala ľudské životy, zničené mestá, nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva.

Druhá svetová vojna bude vždy mementom pre ľudstvo tejto planéty a treba sa stále zamýšľať nad jej vznikom a aké veľké útrapy pre ľudstvo priniesla. Preto sa seniori ZO JDS Vlachovo, Gočovo, Vyšná Slaná a Dobšiná dohodli na spoločnom stretnutí v chotári Gočova pri rozhľadni „ na Prielohu (Belákovo)“, aby si spoločne dňa 8. mája 2018 pripomenuli udalosti II. svetovej vojny a jej ukončenie v roku 1945. Aj keď počasie nebolo najideálnejšie nebolo však prekážkou, aby sme tento slávnostný a symbolický deň neprežili ako sa patrí. Uvítanie prítomných na stretnutí vykonal predseda ZO JDS Vlachovo JUDr. Ján Klobušník, ktorý vo svojom stručnom výklade hovoril o vzniku, priebehu a následkoch II. svetovej vojny a vyslovil, že aj dnes, v deň víťazstva nad fašizmom spomíname na obete vojny, na tých, ktorí nám vybojovali slobodu bez rozdielu národností prajeme si, aby sa to už nikdy neopakovalo a nikdy nestalo. Slávnostnejšiu časť sme ukončili zaspievaním slovenskej hymny.

Vo voľnom programe nasledovalo opekanie požívatín, kto aké si doniesol, nechýbala ani harmonika a občerstvenie. Konštatovali sme, že naše stretnutie je takou prvotinou vzájomnej spolupatričnosti občianskom združení Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorú chceme a budeme sa snažiť do budúcna prehlbovať medzi našimi ZO JDS na Hornom Gemeri.

JK


Fotogaléria

Foto: archív

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.