Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dojčatá v obciach v ohrození?

Dátum: 26.04.2011
Počet videní: 76
Alimentárna dusičnanová methemoglobinémia - U dojčat je okrem materského mlieka potrebné dopĺňať tekutiny od 6. mesiaca.

Dojčatá v obciach v ohrození?

(Alimentárna dusičnanová methemoglobinémia)

Pitný režim dojčiat

U dojčat je okrem materského mlieka potrebné dopĺňať tekutiny od 6. mesiaca. Materské mlieko je prispôsobené svojim zložením potrebám dojčaťa a dodáva stavebné látky, vitamíny, soli, všetky potrebné tekutiny a je nenahraditeľné. Pokiaľ matka pripravuje dieťaťu umelú výživu z vody a sušeného mliečneho prípravku je dôležité, aby voda vyhovovala špecifickým požiadavkám. Od 6.mesiaca dieťa pomaly prechádza na tuhú stravu. Dojča v prvom týždni svojho života vypije okolo 300 ml mlieka za deň, v 6 mesiacoch až 1000 ml tekutín. V období okolo 6 mesiaca začína byť dojča dokrmované, získava navyše tekutiny z ovocia, zeleniny, polievok a kaší. Od 10. mesiaca sa preto odporúča u kojených detí pravidelné dopĺňanie podávaných tekutín v množstve asi 200 ml denne, najlepšie dojčenskej vody. Nekojené deti staršie ako 6. mesiacov potrebujú k dennej strave najmenej 400-600 ml tekutín denne.

Dusičnany vo vodách

Methemoglobinémia je stav, ktorý súvisí s poruchou funkcie hemoglobínu. Môže sa prakticky objaviť u každého človeka, je však častá a nebezpečná najmä pre dojčatá, u ktorých môže ohroziť život. Voda s vyšším obsahom dusičnanov sa nesmie používať ani na priame pitie, ani na prípravu umelej výživy pre dojčatá. Najmä vode zo studní, u ktorých nepoznáme ich overenú kvalitu podzemnej vody je lepšie sa vyhýbať. Malé množstvo dusičnanov sa môže nachádzať takmer v každej vode. Vplyvom intenzívneho hnojenia a únikmi odpadových vôd zo žúmp či septikov sa dusičnany stali vážnou hrozbou všetkých studní a vrtov. To znamená, že dusičnany pochádzajú z hnojív používaných vo veľkom množstve v poľnohospodárstve, z poškodených rúr a potrubí, z drenáží, ktoré sú príliš blízko studní. Dusičnany sú sami osebe pre človeka málo škodlivé. Môžu škodiť nepriamo tým, že sa v gastrointestinálnom trakte môžu redukovať bakteriálnou činnosťou na toxickejšie dusitany. Tie reagujú s hemoglobínom /červené krvné farbivo zodpovedné za prenos kyslíka/, ktorý sa redukuje na methemoglobín, a pôsobí aj na ostatné orgány. Methemoglobín nie je schopný prenášať kyslík, preto je ohrozené normálne okysličovanie tkanív.

Prejavy ochorenia u dojčiat:

Malé množstvá methemoglobínu má každý z nás a nijak sa neprejavuje. Pri vyšších koncentráciách sa objaví namodralé sfarbenie kože, perí a slizníc, pretože methemoglobín presvitajúci kožou má inú farbu než normálny hemoglobín (čokoládové sfarbenie krvi). Okrem toho sa môže prejaviť nechutenstvom a hnačkami . Pri vysokých koncentráciách methemoglobínu sa začne prejavovať fakt, že organizmus stráca schopnosť dodávať kyslík tkanivám, ktoré ho životne potrebujú. Telo sa pokúša prispôsobiť zrýchlením srdečnej a dychovej činnosti (znížený tlak krvi, rýchlejší pulz a dychová frekvencia). Táto snaha je ale neúčinná, pretože rýchlejšie prúdenie krvi a viac kyslíku v pľúcach nerieši neschopnosť methemoglobínu zásobovať tkanivá kyslíkom. Nedostatok kyslíka sa prejaví najrýchlejšie v mozgu, a to poruchami vedomia, zmätenosťou, dezorientáciou a nakoniec kómou a smrťou.

V prevencii vzniku alimentárnej dojčenskej dusičnanovej methemoglobinémie plní významnú úlohu:

1, Podávanie vitamínov ako je vitamín C a E. Tieto vitamíny totiž pomáhajú odbúravať zlúčeniny s oxidačným účinkom a pôsobia tak proti vzniku methemoglobínu. 2, Vykonávanie preventívnych vyšetrení pitných vôd na obsah dusičnanov z individuálnych vodných zdrojov – studní v oblastiach, ktoré nie sú zásobované verejnými vodovodmi, v domácnostiach matiek s novorodencami na základe požiadania pediatra. 3, Prevencia ochorení z vody určenej na konzumáciu a prípravu stravy nielen pre dojčatá spočíva predovšetkým v ochrane vodných zdrojov pred znečistením, v dezinfekcii vody a v neposlednom rade v poznaní jej kvality. 4, Prevencia má veľký význam u dojčiat najmä propagáciou prirodzenej výživy dojčiat v prvých mesiacoch veku dieťaťa. 5, Hrozba methemoglobinémie je dôvodom, prečo sa na prípravu dojčenskej stravy musí používať špeciálne upravená dojčenská voda, resp. voda, ktorá obsahuje nízky obsah dusičnanov.

Mgr. Petra Szöllösová
oddelenie hygieny detí a mládeže
RÚVZ Rožňava


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.