Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rusadlie

Dátum: 21.06.2013
Počet videní: 71
Stavanie májov vo Vlachove sa zachovalo pod názvom Rusadlie. Tento sviatok patrí k veľmi významným sviatkom kresťanstva a má u nás dlhú tradíciu. Slávi sa na 50. deň po Veľkej noci na oslavu zoslania Ducha Svätého.

Rusadlie

Stavanie májov vo Vlachove sa zachovalo pod názvom Rusadlie. Tento sviatok patrí k veľmi významným sviatkom kresťanstva a má u nás dlhú tradíciu. Slávi sa na 50. deň po Veľkej noci na oslavu zoslania Ducha Svätého. Tak ako kedysi sa chlapci už v sobotu ráno schádzajú s pílkami a sekerami, aby išli narúbať máje. Väčšinou sú to brezy, ktoré sa potom zdobia stužkami. Dievka, ktorá už má frajera, dostane červený smrek. V minulosti však niektoré dievky ostali aj bez májov, hlavne tie chudobnejšie. Ich rodičia potom chodili kradnúť máje susedom, aby neostali v hanbe. Dnes chodia chlapci v krojoch po dedine a stavajú máje slobodným dievčatám. Najprv postavia veľký zdobený máj na ústrednom priestranstve obce a brezy na most do kostola. Pekne spievajúc s doprovodom harmoniky a huslí dievčatám postavia máje. Ony im za to pripravia malé občerstvenie. Všetkým mládencom z FS Stromíš, ale aj ostatným, ďakujeme za záujem o zachovávanie týchto tradícií.

Mgr. Martina Gálová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.