Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Drogová cesta

Dátum: 25.06.2015
Počet videní: 61
26. jún - Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a obchodovaniu s drogami

26. jún - Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a obchodovaniu s drogami 26. jún - Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a obchodovaniu s drogami

V Európe a tak isto aj na Slovensku máme stále väčší problém s drogovou závislosťou hlavne u mladých ľudí. Drogy môžeme rozdeliť na „mäkké“ a „tvrdé“, a obe môžeme ešte rozdeliť na „legálne“ – spoločensky akceptovateľné a „nelegálne“ – sankcionovateľné. Donedávna boli najväčším problémom drogy „mäkké a legálne“, medzi ktoré patrí alkohol a cigarety. Alkoholizmus má na Slovensku dlhú históriu. Máme ho prirodzene zakorenený v našej kultúre, zvykoch, tradíciách. Žiadna oslava, krst, narodeniny ani pohreb sa nezaobídu bez alkoholu. Práve z tohto správania sa dospelých získavajú deti negatívny príklad už od útleho detstva. Neskôr, ak vyrastú do pubertálneho veku a stávajú sa zo strany rodičov nekontrolovateľnými, podliehajú veľmi rýchlo vplyvu svojho okolia, najčastejšie starších kamarátov, ktorí im nútia alkohol a cigarety pod hrozbou nezačlenenia sa do spoločenského života mladých. Mladý človek v puberte nie je schopný rozoznať, čo je pre neho dobré a čo zlé a preto väčšinou týmto vplyvom podľahne. V neskoršom veku, keď už mladý človek aktívne pije a fajčí (niekedy stačí aj príležitostne), začne sa dostávať medzi ľudí, ktorí hľadajú niečo účinnejšie. Vtedy nastupuje argumentácia, ktorou človeka ľudia presviedčajú, že ľahké drogy ako napríklad marihuana nie je zlá, pomáha, lieči a ľudia si tak ospravedlnia jej užívanie. Efekt je pre nich veľmi zaujímavý, a pod rúškom presvedčenia, že na tom nevzniká žiadna závislosť v užívaní pokračujú. Niektorí sa potom zamestnajú a začlenia sa do bežného života, kde im každodenné činnosti nedovoľujú užívať tieto látky aktívne, avšak stále sa nám zvyšuje počet mladých, ktorí pokračujú ďalej a dostávajú sa do kategórie „tvrdé a nelegálne“ drogy. Drogy v tejto kategórii vyvolávajú silnú závislosť a poskytujú užívateľom falošný pocit spokojnosti čo skôr či neskôr úplne zruinuje ľudský život s tým, že to bude mať ďalekosiahle fyzické, psychické ale aj socio - ekonomické následky. Problémom je aj to, že každý rok sa objaví približne 50 nových druhov drog a mnoho krát spôsobujú už po jednej dávke užívateľom ťažké zdravotné problémy, po prípade až smrť. Po vytvorení závislosti stráca závislá osoba zábrany, je ochotná predávať svoj majetok, ale aj majetok rodiny a známych. Závislí sa často sa uchyľujú ku krádežiam, aby mali z čoho požadovanú drogu zaplatiť. Bez drogy môžu byť agresívni, sociálne sa dištancujú, strácajú záujem o okolitý svet a mení sa ich celkové vystupovanie. Ľudia závislí od drog sú nebezpeční nie len pre seba, ale aj pre svoje okolie. Málokedy sa zamýšľame, aká je tenká hranica medzi prvým pohárikom alkoholu a prvou cigaretou, a k čomu to môže pri niektorých ľuďoch dospieť. Drogy už dlhú dobu nie sú tabu, a pokiaľ o nich a ich následkoch nebudeme rozprávať, situácia sa nezmení. Každý z nás by sa mal zamyslieť, kde na tejto ceste sme my, naše deti, vnúčatá, a kde sa touto cestou môžeme dostať ďalej.

Bc. Jozef Varga
Zdroj: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-220_sk.htm


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.