Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vlachovci na najvyššom vrchole Rakúska

Dátum: 25.07.2018
Počet videní: 57
... nad chatou Studlhutte kde začína ľadovec sme sa naviazali na lano a v tesnom závese pokračovali až na vrchol. Ten sme dosiahli po 8 a pol hodinách

Vlachovci na najvyššom vrchole Rakúska Gross Glockner

Rok 2017 a 2018 bol štartom mojej horolezeckej púti na vyššej úrovni. Turisike sa venujem od mala, ale až teraz som sa rozhodol privoňať k strmým stenám, kolmým ľadom a vrcholom ku ktorým prístup inak ako s lanom a kopou železa nieje možný. Našiel som si stabilného parťáka – Tomáš Pitoňák a snažili sme sa každý víkend stráviť v tatrách. Pochodili sme množstvo neznačených a ťažkých vrcholov a stále si pridávali tažšie a komplikovanejšie veci. Prišiel preto čas posunúť sa aj do väčších výšok, za cieľ sme si stanovili tento rok zdolať najvyšší vrch álp Mont Blanc. Do prípravy sme zahrnuli aj najvyšší vrch rakúska Gross Glockner.

Aby nám nebolo dvom smutno, pribrali sme aj Rasťa Marciša a dňa 6.7.2018 sme sa vydali na cestu do rakúska. Po 11 hodinách cesty sme sa ubytovali na chate Lucknerhaus vo výške 1918 mnm. Ráno o 7:30 plný energie sme sa vydali vstriec 1800 výškovým metrom. V dobrej nálade a s perfektnou kondíciou ktorú sme 2 roky budovali nám cesta ubiehala pomerne rýchlo, krásnych 15 stupňov nám pomáhalo v tom aby sme sa nepotili a neunavili tak rýchlo.

Nad chatou Studlhutte kde začína ľadovec sme sa naviazali na lano a v tesnom závese pokračovali až na vrchol. Ten sme dosiahli po 8 a pol hodinách. Na vrchole sme stáli presne o 16.00 hodine. Počasie ako na objednávku, oblaky sadli pod nás a my sme sa cítili ako v nebi. Nekonečné výhľady, bezvetrie a tváre plné radosti a úsmevu s pocitom že stojíme na najvyššom vrchole rakúska s nadmorskou výškou 3798 mnm. Pol cesty je za nami, hurá dole. Opatrne, každý krok dva krát premyslený s nocľahom na chate vo výške 3500 mnm aby sme si vyskúšali čo s nami spraví táto výška predtým ako sa vydáme na Mont Blanc.

Držte nám palce.

Miloslav Gál najmladší


Fotogaléria

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.