Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Medzinárodné stretnutie Slovákov v Slovenskom Komlóši

Dátum: 02.05.2012
Počet videní: 80
Tradičná ľudová kultúra Slovákov predstavuje živé a hodnotné kultúrne dedičstvo, ktoré tvorili generácie príslušníkov slovenského národa

Medzinárodné stretnutie Slovákov v Slovenskom Komlóši – Boli sme tam

Tradičná ľudová kultúra Slovákov predstavuje živé a hodnotné kultúrne dedičstvo, ktoré tvorili generácie príslušníkov slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín, žijúcich na našom území a mimo neho. Matica slovenská mala a má vo svojej náplni starostlivosť o Slovákov žijúcich v zahraničí od počiatku svojho vzniku. Preto keď koncom roka 2009 prišli do našej obci Vlachovo so svojím divadelným programom Slováci zo Slovenského Komlóša (Maďarsko) a po predstavení im zahrala naša „starovlachovská muzika“ v miestnom občerstvujúcom zariadení, bolo všetkým jasné, že takáto kultúrna rozmanitosť je hodnotou, ktorú treba uchovať pre nasledujúce generácie. Spolupráca bola spečatená na „ Slovenskom bále“ v Komlóši dňa 20. februára 2010, kde bola podpísaná dohoda o spolupráci medzi Slovenskou samosprávou v Slovenskom Komlóši a MO MS vo Vlachove. Preto, keď nás partner pozval na „Medzinárodné stretnutie Slovákov v Slovenskom Komlóši“ v dňoch 27.-29.4. 2012 v rámci projektu HEURÉKA, neváhali sme, účasť sme potvrdili a boli sme tam dňa 28.-29.4.2012.

Našu sedem člennú skupinu viedol starosta obce Vlachovo Ing. Peter Pakes a v nej bola okrem predsedu MO MS vo Vlachove JUDr. Jána Klobušníka aj riaditeľka DMS v Rožňave Ing. Zlatica Halková. Zážitkov z tohto kultúrneho podujatia je mnoho. Spoznali sme aj príjemných Slovákov z Rijeky , Žabokriek, Čiech, slovenského konzula v Maďarsku, spisovateľa Juraja Dolnozemského a iných skvelých ľudí.

Takéto medzinárodné podujatie je dôležitým a významných prvkom činnosti, spolupráce a komunikácie Slovákov žijúcich v zahraničí a mnohých slovenských spolkov a združení. Oni sú ochrancami a udržiavateľmi tradičnej slovenskej kultúry. A naša skupina tým Slovákom na dolnej zemi, ktorí tam došli a nedožili sa týchto dní, sme položili náš veniec vďaky a úcty k pomníku všetkých Slovákov.

JUDr. Ján Klobušník


Fotogaléria z medzinárodného stretnutia Slovákov v Slovenskom Komlóši

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.