Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Emil Klement –ľudový rezbár, kováč, nožiar

Dátum: 08.09.2009
Počet videní: 166
Venuje sa výrobe úžitkových predmetov z dreva -varechy, lyžice, kosiská, hrable, skúša aj črpáky, fujary a valašky. Z kovu vyrába kozubové súpravy a iné kovové predmety na opekanie a nože.

Emil Klement –ľudový rezbár, kováč, nožiar.

Emil Klement sa narodil 16.1.1953 vo Vlachove. Po skončení základnej školy sa vyučil za strojného zámočníka a nastúpil do práce do Železorudných baní v Nižnej Slanej, kde odpracoval 37 rokov ako zámočník údržbár. V súčasnom období je nezamestnaný.

Už od detstva ho zaujímalo opracovávanie dreva, čo asi zdedil po starom otcovi Jánovi Klementovi U Bukovich, známom tesárovi vo Vlachove a okolí. Počas zamestnania ako zámočník údržbár získal skúsenosti z opracovávania kovov, a tak kováčstvo a drevorezbárstvo sa stalo aj jeho koníčkom. Venuje sa výrobe úžitkových predmetov z dreva -varechy, lyžice, kosiská, hrable, skúša aj črpáky, fujary a valašky.

Z kovu vyrába kozubové súpravy a iné kovové predmety na opekanie a nože. Venuje sa príležitostne aj maľovaniu veľkonočných vajíčok. Svoje výrobky vystavoval na všetkých piatich Remeselníckych jarmokoch vo Vlachove a na výstavkách veľkonočných symbolov v Klube dôchodcov vo Vlachove. Možno v budúcnosti sa predstaví aj na iných remeselníckych jarmokoch v okolí alebo na Slovensku.

Spracoval: Ján Gallo


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.