Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Novoročný príhovor starostu 2014

Dátum: 07.01.2014
Počet videní: 50
Na prelome rokov človek najviac vníma nepretržitý tok času. Lúči sa so starým rokom, ktorý na prekvapenie uplynul veľmi rýchlo, a stojí na prahu nového roka.

Novoročný príhovor starostu 2014

Vážení a milí spoluobčania

Na prelome rokov človek najviac vníma nepretržitý tok času. Lúči sa so starým rokom, ktorý na prekvapenie uplynul veľmi rýchlo, a stojí na prahu nového roka. Azda toto intenzívnejšie vnímanie času núti každého k zamysleniu, ako využil čas, ktorý mu minulý rok ponúkol. Predsavzatia, ktoré si na začiatku nového roka dávame, vychádzajú zo zhodnotenia uplynulého roka. Človek vie, že jeho pozemský život je časovo limitovaný. Vie, že tu na zemi nebude žiť večne. A cíti, že by tento čas nemal premárniť.

Čas na prelome rokov je časom, kedy človek najčastejšie prehodnocuje minulosť a určuje si akési priority pre budúcnosť. Výsledkom sú tradičné novoročné predsavzatia, ktoré sú koncipované tak, aby ich naplnenie prinieslo novú kvalitu života.

Čo však považujeme za "novú kvalitu" života? V tomto smere sa zmýšľanie ľudí dosť podstatne odlišuje. Pre niekoho je to len odstránenie nejakého zlozvyku, alebo dosiahnutie lákavého úspechu v práci. Zaiste, aj za týmto sa skrýva "nová kvalita". Ale stačí to na uspokojenie túžby nášho srdca?

Koniec roka je akosi prirodzene spojený s bilancovaním uplynulých dvanástich mesiacov a s množstvom predsavzatí do nového roka, ktoré zreteľne ukazujú, že chceme, aby nasledujúci rok bol o niečo krajší a kvalitnejší.

Túžime "zoskartovať" spomienky na zlé veci, ktoré nám iní urobili alebo ťažké okolnosti života, v ktorých sa práve nachádzame. Môžeme len symbolicky "zoskartovať" svoje problémy. Možno nám to prinesie psychologickú úľavu na pár minút či hodín. No problémy sa tým neodstránia. Mali by sme sa skôr snažiť o duševný pokoj o silu žiť krásny život i napriek všetkým problémom. To môžeme dosiahuť zbavením sa závisti, nenávisti, podozrievavosti a zášte voči susedom priateľom známim.Ak sa o to pokúsime, potom skôr či neskôr určite pochopíme, že mnohé ťažkosti dneška boli iba semiačkami nádherných budúcich vecí. Ani si neuvedomujeme koľko energie vynakladáme v zápase o majetky a hmotný blahobyt a ani nepostrehneme, ako nebadane strácame to skutočné bohatstvo – priateľstvo, pokoj duše a pocit zmysluplnosti vlastného života.

Prosím vás preto milí spoluobčania, aby sme sa aj tomto roku v tejto zložitej dobe primkli k sebe, aby sme boli solidárni a trpezliví. Počúvaním sa, dialógom a vzájomnou pomocou prekonáme ťažkosti. Lebo stále je medzi nami dosť dobra i dobrých ľudí, stále dosť súcitu, solidarity i prívetivosti, ktorá vo Vlachove nikdy nechýbala. Aj naša obec počas uplynulého roka prekonávala množstvo prekážok, avšak tešila sa aj z dokončených diel a úspechov. Podarilo sa nám zvládnuť pár investičných projektov, ktoré čakali na svoju realizáciu niekoľko desiatok rokov. Zrekonštruovaný bol farský plot, ktorý bol už fyzicky aj morálne opotrebovaný, za opraveným mlynom bol vybudovaný nový oporný múr, ktorý zabráni zosunutiu svahu nad objektom. Po druhej prietrži mračien v auguste sa začali realizovať s pomocou Pozemkového spoločenstva a Poľ. Družstva protipovodňové opatrenia nad obcou vo vybraných lokalitách aby sa zabránilo prívalom vody do obce a stým spojené ničenie obecného majetku ciest ako aj ničenie majetku občanov..Podarila sa nám taktiež historická udalosť, keď po ďesatročiach sa vo Vlachove konečne začalo asfaltovanie miestnych komunikácíí, konkrétne cesta v malom Vlachove.S modernizáciou verejného osvetlenia s ktorou sme uzavreli investovanie v roku 2013 sme získali nie len značnú úsporu pri platbách za energie,ale aj najmodernejšie osvetlenie v regióne. Darilo sa nám aj pri organizovaní spoločenských podujatí, keď sme všetky naplánované zvládli na výbornú aj s prispením priaznivého počasia. Pevne verím, že hlavne vy, občania ste prežívali úspechy a všetky pozitívne udalosti, ako aj vykonané práce na zveľaďovaní našej obce s radosťou a záujmom. Pretože všetko robíme pre zlepšenie a skvalitnenie života obyvateľov Vlachova.

Prajem Vám požehnané dni po celý rok 2014 pre všetkých Vás i Vaše rodiny.

Nech nikto márne neprosí, ale každý nech nájde, čo potrebuje: smutný útechu, bezradný radcu a slabý pomocníka.

Predpokladám však, že sme si pri vianočnom stromčeku, i pri dnešnom novoročnom stole uvedomili, aké dôležité je byť spolu s najbližšími, aké dôležité je pocítiť a precítiť teplo rodinného kruhu, domova. Úprimne vám všetkým želám, aby to bolo teplo vášho vlastného domova, nezaťaženého splátkami, na ktoré vám akosi nedochádzajú peniaze. Aby ste okrem strechy nad hlavou mali aj prácu, aby si vás v práci vážili, aby ju zamestnávatelia aj spravodlivo ocenili. Máme krásnu obec v ktorej sa oplatí žiť a ktorá si zaslúži našu najvyššiu ochranu a starostlivosť. Želám vám, aby ste na problémy, ktoré musíme spoločne prekonať, našli v sebe dostatok síl, aby ste nezostali bez pomoci iných

Úprimne Vám želám rok hojnosti. I viery vo vlastné sily. Vinšujem Vám zdravie, šťastie i Božie požehnanie. Vinšujem Vám dobrých susedov, priateľov a najmä pokoj v rodinách. Nech je pre nás všetkých nový rok 2014 lepší, dôstojnejší, istejší, než rok starý. Vinšujem Vám všetko najlepšie, drahí spoluobčania. To najlepšie v srdci i v skutkoch.

Nech boh žehná Vlachovu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.