Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vlachovské Vianoce 2008

Dátum: 16.12.2008
Počet videní: 147
Obecné slávnosti "Vianoce 2008" sa uskutočnia vo štvrtok 25. 12. 2008 (prvý sviatok vianočný) na ústrednom priestranstve obce (pri Šetierni pod Strosom) vo Vlachove so začiatkom o 16.00 hod

Vlachovské Vianoce 2008

Obecné slávnosti "Vianoce 2008" sa uskutočnia vo štvrtok 25. 12. 2008 (prvý sviatok vianočný) na ústrednom priestranstve obce (pri Šetierni pod Strosom) vo Vlachove so začiatkom o 16.00 hod.

Program:

14.00 hod.

  • Vianočné koledy v miestnom rozhlase
  • Pôchodzka gubajkárov obcou - pozvanie na slávnosti

16.00 hod

  • Vianočné koledy v podaní vlachovských trubkárov
  • Príhovor starostu
  • Cirkevný spevokol Agapé - vianočné spevy
  • Vinše detí - ZŠ s MŠ
  • Vianočná fujarka - FS Stromíš
  • Vlachovská gubajka - pastierske koledy
  • Čas radosti, veselosti... spevácka skupina FS Stromíš a Klubu dôchodcov "Pekná dolinka"
  • Tichá noc, svätá noc - trubkári a spoločný spev všetkých účastníkov

Počas slávností bude podávané varené víno (na náklady obce).

O 19.00 hod. sa v kultúrnom dome uskutoční Štefanská vianočná zábava, na ktorú Vás srdečne pozýva Hasičský zbor vo Vlachove.


"Vlachovská gubajka"

Valasi prišli do Vlachova -vtedajšej baníckej osady Lampertdorf - za tzv. valašskej kolonizácie začiatkom 15. storočia. Osídlili pahorkatiny okolo Vlachovského potoka, zaviedli nový spôsob hospodárenia v podhorskej oblasti ako aj svoje valašské zvyky a obyčaje. Obradovým zvykom valachov, ktorý siaha až do obdobia narodenia Ježiša Krista je Vlachovská gubajka – vianočné koledy, spevy a tance pastierov oviec ospevujúce narodenie malého Ježiška.

Gubajkári –valasi oblečení v gubách, chološniach a krpcoch, na hlavách s vysokými stužkami a pozlátkom zdobenými klobúkmi, v rukách s pastierskymi kyjakmi, od dávnych dôb chodievali počas prvého dňa vianočného dedinou a zahrali malé vianočné divadielko u všetkých gazdov, ktorí si to priali. Odmenou za to im boli domáce výrobky či „trúnok valašský“, ba u zámožnejších aj niekoľko grošov.

Starodávny zvyk „vlachovskej gubajky“ sa udržal dodnes. Gubajkári však už nechodievajú „z domu do domu“, ale popoludní o 14.00 hod. dňa 25. decembra, na prvý sviatok vianočný, prejdú obcou, ako „zváči“ na večerné vystúpenie „pri šetierni pod Strosom“, na ústrednom priestranstve obce. Tu v peknej prírodnej scenérii, zvlášť keď je pod snehom, odohrajú takmer hodinové vystúpenie detskí i mládežnícki gubajkári, vinšovníci a spevácky zbor Agapé, obľúbené ľudové divadielko „Vlachovskú gubajku.“ Proti mrazu bojujú návštevníci stolitrovým kotlom vareného vína.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.