Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slávnostná akadémia v Paríži

Dátum: 18.06.2009
Počet videní: 70
Členovia FS Stromíš pod vedením Jána Stachuru, ľudová hudba Smerešinka pod vedením Ing.Mariana Galla a hudobná skupina Trend pod vedením Petra Gecelovského sa v dňoch 29.5.- 2.6. 2009 zúčastnili krásneho zájazdu.

Slávnostná akadémia v Paríži

Členovia FS Stromíš pod vedením Jána Stachuru, ľudová hudba Smerešinka pod vedením Ing.Mariana Galla a hudobná skupina Trend pod vedením Petra Gecelovského sa v dňoch 29.5.- 2.6. 2009 zúčastnili krásneho zájazdu. Cieľom bola Slávnostná akadémia v Paríži, na ktorej sme si pripomenuli 1140. výročie úmrtia sv. Cyrila, 90. výročie tragickej smrti M..R. Štefánika a 60. výročie vzniku Asociácie francúzsko- slovenského priateľstva.

Naša návšteva Paríža sa začala v sobotu 30.5.2009 ráno v Notre Dame a pokračovala celodennou prehliadkou pamätihodností: Louvre, námestie Concorde, Víťazný oblúk, Champs Elysées....

V nedeľu 31.5.2009 sme sa zúčastnili v Chráme sv. Madeleine slávnostnej bohoslužby slúženej na pamiatku 1140. výročia úmrtia sv. Cyrila. Večer sa konala hlavná udalosť našej cesty: Majáles Slovákov v Paríži na lodi Planete sur Seine. Po slávnostnom otvorení majálesu dostal slovo starosta Mgr. Juraj Kováč, ktorý prítomných hostí v krátkosti zoznámil s našou obcou. Medzi pozvanými hosťami nechýbali významné osobnosti spoločenského života Slovákov žijúcich v Paríži. Okrem iných sme mali tú česť stretnúť sa so slovenským atašé vo Francúzku pánom Jánom Kuderiavým. Starosta Mgr. Juraj Kováč s ním viedol veľmi živý a zaujímavý rozhovor o živote v našej obci a na východnom Slovensku. V hlavnom programe sme zatancovali gemerské tance, spestrené spevom ženskej speváckej skupiny. Vystúpenie svojím vstupom obohatil fujarista Ing.Michal Kraus. Veľký úspech zožala hudobná skupina Trend. Všetci hostia, vrátane nás ,sa výborne bavili do skorých ranných hodín na tóny známych slovenských melódií. Počas majálesu sa celou loďou ozývali slovenské ľudovky v podaní našich rodákov, ktorým sme takto priniesli do Paríža kúsok domova. S mnohými z nich sme nadviazali priateľstvá a vymenili si kontakty. Všetci sa intenzívne zaujímali o život v našej obci, o naše zvyky a veľmi sa im páčili naše kroje.

V pondelok 1.6.2009 sme vzdali hold jednému z najznámejších Slovákov, armádnemu generálovi M.R. Štefánikovi. Pri jeho pamätníku v Medoune sme položili veniec a zaspievali slovenskú štátnu hymnu a pieseň Kto za pravdu horí. Odtiaľ sme sa presunuli do krásnych záhrad vo Versaille. Z Versaille viedli naše kroky do La Defense. Je to hypermodená štvrť, nazývaná aj malý Manhattan. Sídlia tu nadnárodné koncerny computerových, ropných a obchodných spoločností. Zlatým klincom a vyvrcholením našej cesty bola prehliadka Eiffelovej veže, asi najznámejšej dominanty Paríža. Prehliadka bola krásnym zakončením nášho výletu.

Za možnosť spoznať toto prekrásne mesto chceme poďakovať Matici slovenskej a pánovi Ing. Ľubomírovi Kraľovanskému , ktorý nás trpezlivo sprevádzal a zoznamoval s pamiatkami, pánovi starostovi Mgr. Jurajovi Kováčovi, ďalej ďakujeme za finančnú podporu Košickému samosprávnemu kraju, obci Vlachovo, občianskemu združeniu Pro Art Agency a Klubu M Odboru mladých matičiarov.

Mgr. M. Gálová, Mgr. S. Gallová


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.