Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hana Meličková - 112.výročie narodenia

Dátum: 27.01.2012
Počet videní: 75
Slovenská herečka, národná umelkyňa Hana Meličková sa narodila v Martine dňa 27. januára 1900 ako jedna z desiatich detí zbormajstra Jána Meličku

Hana Meličková - 112.výročie narodenia

Vážení občania, milá mládež, bratia a sestry!

Je nepochybné, že pri slovenskom napredovaní i pri poklesoch je zakaždým aj Matica. Matica slovenská, verná cyrilo-metodskej tradícii, pre napĺňanie ktorej vznikla, chce pripomínať národu a všetkým ľuďom dobrej vôle žijúcim na Slovensku, že dodnes „Slovenská matica je jednota milovníkov národa a života slovenského a jej cieľom je v členoch slovenského národa mravnú a umnú vzdelanosť budiť, rozširovať a utvrdzovať, slovenskú literatúru a krásne umenie pestovať a podporovať, a tým hmotný blahobyt slovenského národa zvyšovať a na jeho vzdelanosti pracovať“. Aj my dnes sme tu prišli na to, aby sme toto základné motto zákona NR č. 68/97 Z.z v znení noviel o Matici slovenskej potvrdili. Potvrdili tým, že svojou účasťou na tomto pietnom akte si dnes pripomíname 112. výročie narodenia národnej umelkyne Hany Meličkovej, ktorej bola na jej počesť a jej príbuzným dňa 12.7.2002 inštalovaná pamätná tabuľa pred ktorou práve stojíme. Dôvod na jej osadení je ten, že jej rodné korene siahajú do našej obci Vlachovo, kde sa narodil dňa 14.7.1808 jej starý otec Michal Meličko. Bol pedagógom, národným buditeľom. Zomrel 1.5.1875.

Jej otec Ján Meličko sa narodil 22.12.1846 v Martine, bol to pedagóg, zbormajster. Základnú školu navštevoval v Martine, strednú v Gemeri a v Banskej Bystrici. V roku 1875 v Martine viedol Slovenský spevokol. Jeho vlastná hudobná tvorba je závislá na ľudovej piesni a určená pre spoločenskú zábavu. Skladal i vlastné piesne. Ako evanjelický kantor komponoval cirkevné zbory pre Slovenský spevokol. Zomrel 7.9.1926.

Slovenská herečka, národná umelkyňa Hana Meličková sa narodila v Martine dňa 27. januára 1900 ako jedna z desiatich detí zbormajstra Jána Meličku. Hoci od malička túžila stať sa učiteľkou hudby, venovala sa jej len nejaký čas, nakoľko ju zlákalo herectvo. Herectvo a hru na klavíri vyštudovala na konzervatóriu v Prahe. Počas niekoľko desiatok rokov umeleckého pôsobenia stvárnila takmer 300 postáv. Patrila medzi herecké osobnosti, ktoré formovali slovenské profesionálne divadlo a bola prvou slovenskou profesionálnou, odborne pripravenou herečkou. Jej herecký talent našiel uplatnenie v každom žánri. Hrala úlohy tragické i komické, stvárnila najväčšie postavy klasického repertoára. Jej doménou sa však stali ľudové postavy najmä v hrách slovenských klasikov. V rozhlase účinkovala od jeho vzniku(1926), hrala vo filme a televízii. S manželom , historikom Danielom Rapantom mala dve dcéry – lekárku Helenu a prekladateľku Danielu, ktorá sa vydala za divadelného kritika, ktorý o nej napísal: „ Na javisku sa nezastavila pred žiadnou krajnosťou, ktorú od nej vyžadovali. Osobne však bola plachá až ostýchavá. V domácnosti predovšetkým matka, svetielko a magnet rodiny. Možno túto úlohu posilňovalo v nej detstvo, v ktorom zavčasu stratila matku a dosť skoro aj otca“. Hana Meličková zomrela náhle, desať dní pred svojimi narodeninami a bolo to 7. januára 1978 v Bratislave.

Vážení prítomní!

Dnes vzdávame poctu Slovenskej herečke, národnej umelkyne Hane Meličkovej. Osobnosti, ktorá za vyše 50 rokov svojho hereckého pôsobenia, zapísala sa natrvalo do histórie nášho divadelného, rozhlasového, filmového i televízneho herectva. Jej osobným mottom bolo: Herec nikdy neopúšťa svoju prácu, i keď musí odísť“. Na jej počesť vydalo v roku 2000 Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR príležitostnú známku z emisného radu Osobnosti Hana Meličková v nominálnej hodnote 4 Sk. Je na nej zobrazená ako herečka v divadelnom kostýme. My, obyvatelia Vlachova, prítomní tu pred pamätnou tabuľou nikdy na umenie národnej umelkyne Hany Meličkovej nezabudneme a touto malou spomienkou vyjadrujeme vzájomnú spolupatričnosť k jej starému otcovi, otcovi a rodovým koreňom rodine Meličkovcov.

Predseda MO MS JUDr. Ján Klobušník


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.