Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nad Stromíšom vietor veje...

Dátum: 07.08.2012
Počet videní: 48
Veru, bolo to tak aj dňa 4. augusta 2012 vo Vlachove, kde sa konal 20. ročník Foklorného festivalu ľudového spevu a tanca a 8. ročník Vlachovského jarmoku

Nad Stromíšom vietor veje......

Veru, bolo to tak aj dňa 4. augusta 2012 vo Vlachove, kde sa konal 20. ročník Foklorného festivalu ľudového spevu a tanca a 8. ročník Vlachovského jarmoku. Možno povedať, že organizátori tohto podujatia a to: Obec Vlachovo, MO MS vo Vlachove, Občianske združenie Stromíš Vlachovo , ZO Jednoty dôchodcov Slovenska vo Vlachove a Gemerské osvetové stredisko v Rožňave sa na toto podujatie pripravovali zodpovedne a s časovým odstupom. Vraví sa, že nič nie je dokonalé a určite aj toto podujatie malo svoju organizačnú nedokonalosť, ale môžete organizačne domyslieť a naplánovať aké má byť počasie ? Myslím, že nie. Aj keď počasie v celku vyšlo, predsa hrozba možnej búrky prítomných remeselníkov a trhovníkov preriedila a svoje tovary pobalili skôr. No na dobrej nálade to trhovníkom neubralo. Kultúrna verejnosť veľmi pozorne a so záujmom sledovala program jednotlivých súborov, ktorých uvádzal a predstavoval humorom jemu vlastným náš rodák, junior Juraj Genčanský, bytom Banská Bystrica. Celkove sa v programe predstavilo 200 účinkujúcich. Divákov upútala hudobná skupina Retro muzic bánd z Rožňavy, detská skupina Ďatelinky z Dudiniec, Spevácka skupina GUBOV z Dúbravy, folklórna skupina Kluknavčanka z Kluknavy ako hostia a samozrejme naše už stálice na našej scéne: FS Dubina z Rožňavy, FS Gočovan z Gočova, FS Hrabina z Nižnej Slanej a domáci FS Stromíš z Vlachova.

O dobrú náladu sa na Matičnom dvore starala hudobná skupina Relax z Vlachova, ktorá svojím vystúpením spríjemňovala prostredie pri konzumácii jedál starých materí, ktoré pripravoval kolektív žien pri ZO JDS vo Vlachove. Návštevníci konzumovali: pirohy s bryndzou, tvarohom, gemerské guľky s údeným mäsom, vianočnú kapustnicu, fazuľovú polievku s údeným mäsom, šišky , chlieb s bravčovou masťou a cibuľkou.

O dobrý guláš z diviny sa postarali aj členovia nášho Poľovníckeho spolku a o žinčicu a syr členovia Poľnohospodárskeho družstva. Aj pripravená opekaná slaninka a okvapkaný chlebík, ktorý podávali kováči a Vierka Ondrejčíková z našej Šivecky bol veľmi chutný.

Pozornosť hostí pútala aj výstavka obrazov a maľované kamene, ktoré v Matičnej izbe vystavovala a predávala Klárika Hajdúková z Vlachova. Tak isto v Matičnej izbe predstavoval svoje práce grafik a ilustrátor Ján Marciš z Gočova.

Na svoje si prišli aj najmenší zákazníci. Mali k dispozícii kolotoč, nafukovací hrad, jazdecké koníky, vozový záprah a iné atrakcie.

Kto nebol na ústrednom priestranstve obce Vlachovo 4.8.2012 môže ľutovať. Za vytvorenú kulisu spevu, tanca, prírodnej scenérie, jarmočnej atmosféry, spolupatričnosti, humoru, pohostinnosti a ochoty ľudí sa vzájomne stretnúť, uctiť a hľadať cesty k sebe, patrí všetkým organizátorom, účinkujúcim, remeselníkom , poľovníkom, členom JDS , MS a všetkým účastníkom podujatia a sponzorom patrí úprimné poďakovanie. Ďakujeme!

JK


Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.