Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Potulky Vlachovom a po okolí

Dátum: 03.06.2016
Počet videní: 51
Okresná organizácia JDS Rožňava v spolupráci s ZO JDS Vlachovo a Obec Vlachovo , zorganizovali dňa 25.5.2016 okresnú seniorskú turistiku pod názvom „Potulky Vlachovom a po okolí“. ...

Potulky Vlachovom a po okolí

Okresná organizácia JDS Rožňava v spolupráci s ZO JDS Vlachovo a Obec Vlachovo , zorganizovali dňa 25.5.2016 okresnú seniorskú turistiku pod názvom „Potulky Vlachovom a po okolí“. Na akciu boli pozvané všetky ZO JDS v okrese ako aj partnerské spoločenské organizácie. Cieľom akcie bolo spoznávať chotár obce Vlachovo, jeho pamätihodnosti, spôsob života obyvateľov ako aj hľadať spolupatričnosť a spoluprácu medzi seniormi v okrese Rožňava. Samozrejme, že dobré počasie, krásna príroda, milí ľudia, dávali turistickému pohybu silu, chuť a vôľu prekonať fyzické nedostatky jednotlivcov.

V čase o 08.30 hod., podujatie otvoril podpredseda OR JDS JUDr. Ján Klobušník/ v mene jej predsedníctva /, ktorý privítal všetkých prítomných, predstavil Mgr. Juraja Kováča (poslanec OZ, člen ZO JDS Vlachovo a sprievodca) a hlavného organizátora Jána Galla ( člen OR JDS a podpredseda ZO JDS Vlachovo). Otvorenia sa zúčastnil aj starosta obce Ing. Peter Pakes . Mgr. Kováč po otvorení vykonal výklad histórie vzniku obce (1427), účastníkom ukázal exponáty Obecného múzea a odovzdal slovo Ing. Pakesovi. Starosta obce Ing. Pakes privítal všetkých prítomných a poprial im príjemný pobyt vo Vlachove. Hlavný organizátor podujatia oznámil prítomným organizačné informácie a o 09.30 hod. bol spoločný štart účastníkov na turistické trasy ku Grófskej ľadovni a to na trasu A: Ľadovňa-Belákovo-Poľovnícka chata Jánošička-Vlachovo- Spoločenský klub obce (dĺžka cca 7.5 km, prevýšenie 200 m). Trasa B: Ľadovňa-Andrassyovské rybníky. areál Obecného kúpaliska- Šmitňa – Altánok-Spoločenský klub obce ( prechádzka cca 2.5 km, prevýšenie 25 m). Aj keď dopoludnia to mali účastníci turistiky fyzicky náročnejšie, v čase od 13.00 hod., to bola pod Altánkom pri Spoločenskom klube obce živo a veselo. Hovorilo sa o zážitkoch, dojmoch, o krásach chotára obce Vlachovo, o prepade Jánošíkom v originálnej zbroji (Miško Gál), ktorý ich prepadol pri chate na Jánošíčkej lúke a daroval im nazbíjané dukáty/čokoládové/. Hovorilo sa o všetkom možnom a pritom sa opekali klobásky, slaninka, jedli buchty (šišky), ktoré pripravili členky ZO JDS Vlachovo, núkal sa ovčí a kravský syr s oštiepkami, ktorý priniesli členky ZO JDS Čierna Lehota, ponúkalo sa tvrdé aj víno a nechýbalo ani pivo, káva a čaj. A do tej vravy a spomienok medzi účastníkmi vstúpila aj hudobná úderka „Starovlachovskej muziky“ a veru bolo veselo. Aj keď záver narušilo počasie, účastníkom to nevadilo, nakoľko spod Altánku sa účastníci presunuli do priestorov Spoločenského klubu, kde sa tancovalo a spievalo pri „Starovlachovskej muzike“ do večera. Podujatie malo aj pracovný charakter, nakoľko popoludní zasadalo v Matičnej izbe MO MS Predsedníctvo OR JDS pod vedením jeho predsedu Mgr. Ladislava Fabiána, ktorý docestoval na stretnutie z KR JDS Košice. V závere zasadania bolo konštatované, že turistické podujatie vo Vlachove má a malo pre cca 120 účastníkov seniorov vysokú úroveň.

JUDr. Klobušník

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.